FINDIK İHTİSASLAŞMA & BİLİM CAFE ETKİNLİĞİ

03 Temmuz 2025 Perşembe

Yüksek Öğretim Kurulu, 27-28 Haziran’da 81 ilde “Bilim Cafe” etkinliği başlattı. Bu kapsamda Üniversitemiz Fındık İhtisaslaşma Koordinatörlüğü organizasyonunda 27 Haziran 2025 tarihinde saat:15:00’da Eski Rektörlük Binasında “Fındıkta Kahverengi Kokarca ve Erken hasadın meyve kalitesine etkileri ile Fındıkta Gübreler ve Gübreleme” konularıyla katılım sağladı. Etkinlik Rektör Yardımcısı Prof Dr Hüseyin Şahin’in açılış konuşmasıyla başladı. Etkinliğe Üniversitemiz akademik ve idari personeli yanısıra üreticiler ve birliklerden katılım sağladı. Etkinlik Bulancak MYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Doç Dr Ali Turan”ın “
Eğitimde “Kahverengi kokarcanın fındıkta oluşturduğu zararlar (Boş meyve, kara karamuk, sarı karamuk ve urlu iç), fındıkta oluşan randıman kayıpları, sağlam meyve ve kusurlu meyve oranları, fındıkta erken hasat ve sakıncaları, meyvelerde hasat sonrası oluşan kayıplar, kurutma yöntemleri, harman yerinde aranan özellikler, depolamanın amacı ve depo özellikleri, depolama süresince fındıkta oluşan biyokimyasal değişimler” gibi konularında sunusuyla devam etti. Daha sonra Fındık Ihtisaşlaşma Koordinatörlüğünden Öğr. Gör. Dr Mehmet Akgün’ün 
 “
Fındık tarımında bitkinin fide döneminden itibaren sağlıklı olarak gelişebilmesi ve ileriki dönemlerde kaliteli ürün verebilmesi için gübreleme büyük önem taşımaktadır. Gübreleme, bitkinin erken yaşlanmasını önleyip uzun yıllar ürün alınabilmenin temelini oluşturmaktadır. Gübreleme uygulamalarındaki hatalar ise bitkinin besin elementi ihtiyacının karşılanamamasına ve yıllık sürgün oluşumunun yetersiz olmasına neden olup fındık verimini doğrudan etkilemektedir. Gübreleme uygulamalarındaki başlıca hatalar bahçe toprağı ve yaprak örneklerinin analiz edilmemesinden ve hatalı örneklemeden kaynaklanmaktadır. Yapılacak olan çalışmada;
- Toprak örneklerinin alınması ve dikkat edilmesi gereken hususlar
- Yaprak örneklerinin alınması ve dikkat edilmesi gereken hususlar
- Verim çağındaki bahçelerin gübrelenmesi
- Fındık tarımında kullanılan gübreler ve uygulamaları” konularında sunusuyla ikinci bölüm tamamlandı. Etkinlik soru-cevap ve ardından sunulan ikramlarla tamamlandı.

Hızlı Erişim